Al jouw financiële vragen

Wie heeft jou dingen geleerd over je financiën? Waar ga jij naartoe wanneer je informatie wil over een extra hypotheek voor verbouwing, of om je hypotheekbedrag berekenen door Univé voor elkaar te krijgen? Bij iets als een grote nieuwe investering, zoals een huis of een auto, komen veel verschillende financiële beslissingen en overwegingen kijken. Dat is informatie en advies die we niet zomaar ergens vandaan kunnen halen, en dat kan ons achterlaten met een verloren gevoel. Gelukkig ben je op dit artikel gestuit. Laten we snel kijken naar de belangrijkste financiële adviezen die wij je kunnen geven. 

 

Jazeker 

 

Wat weet jij over het afsluiten van een eerste hypotheek, óf een extra hypotheek voor verbouwing? Geen zorgen, dit is geen quizvraag, eerder een manier om je een eerste stap op weg te helpen. Een hypotheek is, in principe, een lening met je huis als onderpand, eentje die bedoeld is om een huis te kunnen aanschaffen (en/of het bedrag te kunnen overbruggen tussen je budget en de vraagprijs van het huis). Je betaalt je hypotheek terug over een van tevoren vastgestelde periode, vaak 30 jaar, en je betaalt zoals bij elke andere lening rente op het bedrag. Die rente wordt berekend door te kijken naar verschillende factoren; er wordt onder anderen gekeken naar het maandelijkse inkomen van zowel jou als je eventuele partner(s), maar ook naar dingen als je studieschuld. Je kan ook zelf een schatting laten maken en je hypotheekbedrag berekenen door Univé, zodat je weet wat je te wachten staat. 

 

Leren budgetteren

 

Het hele ‘budgetteren’-ding is nog best lastig. We krijgen er geen les over op de middelbare school, en zodra je op jezelf woont moet je het maar ‘gewoon’ weten. Gelukkig hebben wij in ieder geval een paar tips voor je verzamelt om je op weg te helpen. Voor kleinere uitgaves is het belangrijk om iets twee keer te kunnen betalen; zo weet je dat je genoeg overhoudt zodra je de uitgave doet. Bij grotere dingen, zoals een nieuw motorvoertuig, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er vaak nog allerlei andere uitgaves aan vastzitten, en dat er dus niet een eenmalige investering plaatsvindt. 

 

Je kan altijd en overal om hulp vragen. Er zijn vrienden en familie en/of mentorfiguren die je willen bijstaan met je financiële vragen, en financiële adviseurs staan ook voor je klaar als je ze nodig hebt. Veel succes ermee!